A.R.T.E. – περιβάλλον εμβύθισης

Επιμέλεια: Απόστολος Λουφόπουλος, Μηνάς Εμμανουήλ, Φάνης Μαραγκός, Θανάσης Επιτήδειος

 

Το A.R.T.E. (Artficial Restoration of Transmuted Environments) είναι ένα οπτικο-ηχητικό περιβάλλον εμβύθισης για καλλιτεχνική και ρεαλιστική προβολή πολυμέσων. Η εγκατάσταση ενσωματώνει μια κυλινδρική οθόνη συνολικού μήκους 9m, όπου βίντεο και φωτογραφίες προβάλλονται σε 270 μοίρες, και σύστημα ήχου surround 5.1. Τα οπτικά στοιχεία προβάλλονται από 5 διαφορετικούς προβολείς τοποθετημένους περιμετρικά. Η συνολική προβολή εικόνας-ήχου ελέγχεται κεντρικά απο υπολογιστή.

Το A.R.T.E. αναπτύσσεται από μια ομάδα καλλιτεχνών, ερευνητών και εκπαιδευτικών, και υλοποιήθηκε αρχικά με αφορμή το έργο ‘οπτικοακουστική οικολογία’, συντονιζόμενο από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ως μέσο για προβολή ψηφιακών οπτικοηχητικών καταγραφών του Ιονίου πελάγους.

Το A.R.T.E. είναι μια πλατφόμα καλλιτεχνικού πειραματισμού, με στόχο την διερεύνηση νέων τρόπων καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και νέων μορφών οπτικοηχητικής παραγωγής με τα σύχρονα ψηφιακά μέσα.

 

Έργα-προβολές:

1.   The Fog

(καλλιτεχνική απόδοση τοπίων του όρους ‘Αίνος’, Κεφαλονιά)

http://arte270.com/projections/ (preview)

 

-Part 1: Deep Forest, Απόστολος Λουφόπουλος

-Part 2: Ainos Sunshines When It’s Gone…, Μηνάς Εμμανουήλ

-Part 3: Peristilio, Θανάσης Επιτήδειος

-Part 4: Antennas, Φάνης Μαραγκός

 

2.   Realistic Views:

Ρεαλιστική απόδοση τοπίων του Ιονίου σε 270 μοίρες

http://www.youtube.com/watch?v=K_an9UP2-Hs (preview)

 

         Ιστότοπος: http://arte270.com

 

 


Ο Απόστολος Λουφόπουλος ασχολείται με την ηλεκτροακουστική μουσική και τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (πτυχίο Μουσικών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο CITY του Λονδίνου (διδακτορικό στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση). Η μουσική του έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως ARS ELECTRONICA 2011, Franco Evangelisti 2006, MUSICA NOVA 2004,2006, Space of Sound 2004, Bourges 2003, 2006, 2009, SCRIME 2003, ‘Metamorphoses’ 2002, 2004, 2008, Noroit 2002. Σε ερευνητικό επίπεδο ασχολείται με τη φύση και την καλλιτεχνική της απόδοση μέσω της τεχνολογίας. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) σχετικά με τη σύνθεση ηχοτοπίων και συμμετέχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση οπτικοακουστικών καταγραφών του Ιονίου πελάγους. Επίσης έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και φεστιβάλ επιστημονικού ενδιαφέροντος (ημέρες ηλεκτροακουστικής μουσικής 2007,2009,2012 2o Συνέδριο Aκουστικής Oικολογίας 2010, SMC 2007, WFAE 2011 ICMC 2013). Είναι ιδρυτικό μέλος του ΕΣΣΗΜ και της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας. Από το 2006 διδάσκει μουσική και τεχνολογία στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τει Ιονίων Νήσων. http://apostolosloufopoulos.wordpress.com

 

Ο Μηνάς Εμμανουήλ σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ακολουθώντας τον κλάδο της Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, αλλά και της Μουσικής Τεχνολογίας & Ηχοληψίας. To 2001, συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο CITY UNIVERSITY του Λονδίνου, όπου κατέκτησε το πτυχίο με διάκριση. Από το 2002, γράφει συστηματικά μουσική για το θέατρο και για ντοκυμαντέρ. Παράλληλα, εργάζεται ως ηχολήπτης σε πολλές συναυλίες αλλά και στουντιακές παραγωγές. Το 2004 συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίου με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωρακη (εκδόσεις Σαββάλας). Σήμερα, εργάζεται ώς ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός στο στούντιο «Μουσική & Μουσικοί» στην Αθήνα, ενώ από το 2006, παραδίδει μαθήματα ηχοληψίας στο Τμήμα Τεχνολογίας του Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη».

 

Ο Θεοφάνης Μαραγκός σπούδασε Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική στο ΤΕΙ Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο του York στην Αγγλία (Masters of Science in Music Technology). Ως ηχολήπτης έχει εργαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Εν Λευκώ και ΣΚΑΙ. Επίσης, έχει απασχοληθεί ως ηχολήπτης σε πολλούς χώρους εκδηλώσεων με διεξαγωγή τουλάχιστον 150 live εμφανίσεων με συγκροτήματα και τραγουδοποιούς της Blues, Jazz, Rock, Salsa και Latin. Σε ερευνητικό επίπεδο, το κύριο ενδιαφέρον του είναι η ηχογράφηση ποικίλων αστικών και μη ηχητικών τοπίων με stereo και surround τεχνικών διαφορετικών διατάξεων. Επίσης ασχολείται με την δημιουργική ένταξη ηχογραφημάτων από ακουστικά αξιόλογους χώρους σε σύγχρονες μουσικές παραγωγές. Έχει συμμετάσχει στην τεχνική επιτροπή του φεστιβάλ ημέρες ηλεκτροακουστικής μουσικής 2009. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας με δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις. Από το 2008 διδάσκει μαθήματα ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

 

Ο Θανάσης Επιτήδειος ασχολείται με την ηλεκτροακουστική μουσική, την ηχητική επένδυση εικόνας και την καλλιτεχνική επεξεργασία με πολυμέσα. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πανελληνίων συμποσίων (Ημέρες ηλεκτροακουστικής μουσικής 2007-2012) και έργα του εκτελούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2011 συμμετέχει στην ομάδα καταγραφών στα πλαίσια δράσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στα έργα «Ιόνιο Μουσικό Αρχείο» και «Οπτικοακουστική Οικολογία», όπου ασχολείται με ηχητικές καταγραφές σε μορφή surround, και καλλιτεχνική επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μαζί με τους Α. Λοιυφόπουλο, Μ. Εμμανουήλ και Φ. Μαραγκό είναι μέλος της ομάδας δημιουργίας και ανάπτυξης της οπτικοακουστικής πλατφόρμας A.R.T.E. – περιβάλλον εμβύθισης ήχου και εικόνας.